Herderfactory

Coberco Arnhem Circulair

Studioninedots is gevraagd om op basis van het stedenbouwkundig plan Cobercoterrein het advies te schrijven voor Circulair Coberco. Zij hebben vervolgens daartoe het initiatief genomen voor het samenstellen van een team. De teamleden zijn betrokken bij innovatieve projecten in Arnhem. Deze vruchtbare samenwerking en de kennis die daarbij is opgedaan hebben een verdiepingsslag gekregen in het uitwerken van de circulaire ambities voor het Cobercoterrein. Leidend in het onderzoek waren de principes die door Studioninedots in hun visie zijn opgesteld.
Meer informatie over dit onderzoek Coberco_Circulair.

Visie

De visie van Studioninedots gaat uit van een circulaire stad als geheel. Elke wijk en elk domein binnen de stad levert zijn eigen, unieke bijdrage aan het circulair functioneren van het geheel. Met behulp van big data, interdisciplinaire teams, publiek-private samenwerkingen en innovatieve technologische oplossingen werken wij aan het ontwerp van een nieuw, slim en op samenwerking gebaseerd gebied.

Timing

Het ontwikkelen van sociale, economische en technische scenario’s met een hoge omloop- en reactiesnelheid maken steden veerkrachtiger. In het algemeen geldt dat hoe hoger de dichtheid in een gebied, hoe efficiënter en effectiever geld, informatie, materialen en energie door de systemen kan worden verwerkt. Ontwikkelingen zijn nooit af en bieden blijvend ruimte aan verbetering. Deze flexibiliteit is complex maar tegelijkertijd de kwaliteit van het proces. Een proces waarbij gelijktijdige ontwikkelingen in elkaar opgaan in plaats van opvolgend.

Diversity

Een grote variatie op ieder denkbaar front, zoals voedselbronnen, kavelmaten, functies en bewoners, maakt dat schokken en invloeden van buitenaf kunnen worden geabsorbeerd en dat systemen daar bovendien snel van kunnen herstellen. Simpel gezegd: wanneer één systeem uitvalt, kunnen de andere blijven functioneren. Omvangrijk internationaal onderzoek leerde ons om de fysieke en sociale dynamiek van oude stadswijken als inspirerend uitgangspunt nemen – juist voor nieuwe ontwikkelingen. Diversiteit maakt een omgeving duurzaam aantrekkelijk en dus is het streven om een mix van bewoners en gebruikers in ieder gebied: rijk-arm, groot-klein, oud- jong.

Supersize me

Voor het opvangen van veranderingen en pieken in systemen, is het creëren van overmaat essentieel. Het gaat hierbij vooral om infrastructurele systemen die zorgen voor elektriciteit, brandstof, afvalwater en – meest belangrijk – ons voedsel en drinkwater. De overmaat in de maatvoering van bouwkavels draagt bij aan flexibele structuur die de condities schept voor de grootst mogelijk variantie aan typologieën. Overmaat zal de efficiency op onderdelen weliswaar verlagen, het verhoogt echter de broodnodige veerkracht.

Learning lab

Om gebieden duurzaam aantrekkelijk te maken in ruimtelijke zin wordt een inventief maatsysteem voorgesteld met schaalverkleining als uitgangspunt. Een opdeling van nieuw te bebouwen locaties in kleine eenheden biedt letterlijk ruimte aan bewoners, collectieven en bedrijven van uiteenlopende aard - ook in de toekomst. In dit systeem van afstemmen, in plaats van bestemmen, kunnen nu nog onbekende functies en vragen later worden gefaciliteerd. Er is dan ook geen eindbeeld.
Dit fysieke lab draag bij aan een duurzame economische ontwikkeling en geeft een stimulans in innovatie van ondernemerschap.

Zelf organisatie

Zelf-organiserend vermogen en collectiviteit zijn belangrijke krachten in ons gedachtengoed. Participatie is essentieel. Zowel het maatschappelijke en menselijke kapitaal als de intelligentie en energie van gebruikers en bewoners worden beschouwd als startpunt voor omarming van circulaire ambities.
De samenwerking tussen grotere partijen en zelfstandige burgers wordt van meet af aan gestimuleerd. Het delen van voorzieningen zoals energie, wassen, parkeren, opslag, gereedschap, auto’s en fietsen worden georganiseerd.

Looping

Voor het optimaal laten functioneren van delen van de stad opteert Studioninedots voor een zoveel mogelijk zelfvoorzienend systeem. Met de focus op een zo groot mogelijke levenskwaliteit fungeert de circulaire wijk als een collectieve machine waarbij water-, groen-, materiaal-, energie- en voedselsystemen met elkaar worden gekoppeld en samenkomen. De focus ligt op kringloopsystemen die bijdragen aan een zelflerende en toekomstbestendige wijk. Het sluiten van kringlopen maakt ons onafhankelijk van schaars wordende grondstoffen en daarmee zelfstandig.

Project details

Circulair concept

Studioninedots met Albert Herder

Supervisie

Albert Herder, Studioninedots,

Client

BPD Ontwikkeling

Type

Stedenbouwkundig plan van 27.000 m2, appartementen, woningen, creatieve werkplaatsen, hotel, parkeren

Location

Coberco melkfabriek, Nieuwe Kade 1, Arnhem

Design-Completion

2017- ongoing

Partners

Superuse studios, Marieke Berkers architectuur historicus, DELVA Landscape Architecture | Urbanism, Goudappel Coffeng, IF technologie

Image credits

Studioninedots

Meer informatie

Meer informatie over dit onderzoek Coberco_Circulair.
Wilt u het boek als PDF document ontvangen? Stuur dan een bericht via EXEMPLAAR AANVRAGEN met vermelding van het betreffende boek en ontvang het document in uw mailbox. Bekijk ook het boek Case Buiksloterham: Circular Cities van DELVA, Studioninedots en Metabolic.

culturele-vrijplaats-karper-k-initiatief-amsterdam-studioninedotswandervoids-studioninedotscityplot-concept-studioninedotslancering-wespace-onderzoek-studioninedotsmodulaire-bouw-industrieel-flexibel-demontabel-ifd-prefabcobercokwartier-nieuwekadekwartier-circulair-studioninedotssymposium-principes-maakstad-schieoevers-noord-delft-herderfactoryintersphere-studioninedots-onderzoekcreative-workspace-111-stork-amsterdam-noord-studioninedots