Herderfactory

Park Mozaiek

Met onze competitie inzending voor CityZen Brussel transformeren wij het bestaande CityZen gebouw naar een nieuwe icoon; Park Mozaïek. Hiermee geven we Brussel een nieuwe bestemming om te wonen, te werken en te ontspannen. Met een volwaardig publiek park en divers programma voor ontspanning biedt Park Mozaïek naast bewoners en gebruikers óók alle Brusselaars een gebied vol kansen voor ontplooiing en culturele verrijking.

Project informatie

Ontwerp Park Mozaiek

Park Mozaïek

Park Mozaïek is buitenruimte én binnenruimte, met als hart een publiek park dat het totale basement van de torens beslaat. Om ruimte te maken voor deze groene zone halen we onder de benen van het gebouw twee lagen weg. Zo ontstaat een open, maar door de gebogen benen ook geborgen ruimte, van maar liefst 5000 m2. Om dat voor elkaar te krijgen ontwerpen we een reeks van gerichte ontwerpingrepen die op alle schaalniveaus leiden tot meer en betere verbindingen van deze plek met de stad rondom.

De entree is een waar architectonisch hoogstandje: een kwart koepel met glanzend plafond met daarboven fraai vormgegeven de naam ‘Park Mozaïek’. Deze poort trekt als publiek accent in de Anspachlaan de aandacht van de voorbijgangers: hier wil ik naartoe! Een brede tube leidt de bezoeker vervolgens via een roltrap zestien meter omhoog.
Daar ontvouwt zich Park Mozaïek: een hybride, tussen park, weelderige tuin en plaza. Het park volgt in patroon een historische plattegrond van Brussel uit 1683, waardoor er een mozaïek aan vakken ontstaat. Het ene is groen, het andere bestraat of gevuld met bijzondere kunstobjecten of programma zoals een restaurant, een café en de recepties van hotels en kantoren. Omdat vrijwel alle routes naar functies in Park Mozaïek het park aandoen is hier altijd reuring.

Park Mozaïek geeft volop nieuwe energie op deze drukke plek in Brussel. Niet alleen aan de mens, maar ook aan de omgeving door een circulaire wijze van bouwen en gebruik van materialen. Het gebied nodigt uit nu en in de toekomst flexibel en creatief om te gaan met invulling van functies en programma. Park Mozaïek is zo in staat mee te bewegen op veranderingen die de maatschappij voor ons in petto heeft. Daarmee is én blijft het een bestemming waarvan we hopen dat alle Brusselaars haar volledig zullen gaan omarmen.

Ons plan in vijf stappen

In 5 stappen gaan we af op ons doel: het ontwerpen van een gebouw dat de komende eeuw mee kan bewegen met veranderingen in de maatschappij.
Vanuit een heldere visie formuleren we de meest belangrijke ontwerp ingrepen en ontvouwen we onze methodiek van het Gebouw als Machine.
01 Nieuwe Energie
Mozaïek is een gebouw voor de stad, dat op allerhande wijzen verbindingen maakt met de omgeving en dat bewoners, gebruikers en Brusselaars een gezonde leefomgeving vol kansen voor ontplooiing en culturele verrijking biedt. Het geeft nieuwe energie aan zowel de mens als de omgeving. We maken een groene, inspirerende en gezonde plek vol schoonheid. Het gebouw draagt ook bij aan een gezonde wereld door een toepassing van innoverende energievoorzieningen en circulair gebruik van materialen.
02 Park Mozaïek vol kansen
De belangrijkste ingreep die we met ons ontwerp presenteren is het toevoegen van een parklandschap van flink formaat: Park Mozaïek. Hier komen alle gebruikers van het gebouw samen. Door de locatie in het hart van Brussel gaat Park Mozaïek fungeren als nieuwe bestemming voor alle Brusselaars. De plek bij uitstek dus waar de nieuwe energie gaat stromen en waar kansen voor ontplooiing en culturele verrijking zullen ontstaan.
03 Open plekken van verbinding
Ook andere strategische punten in het gebouw maken we open. Zo leggen we op alle schaalniveaus relaties met de stad. Club Mozaïek en het zwembad met spa in de kelder staat via een open venster in contact met de reizigersstromen van de metro. De Wonderspace vormt het communicatieve beeldmerk van en naar de stad. Op het dak ligt het BXL Observatorium en de 400 meter atlektiekbaan, beide met geweldig uitzicht over de stad. De entreepartijen vormen opvallende publieke accenten in de straatgevels van het gebouw en zijn trekkers om voorbijgangers te verleiden naar het park te gaan.
04 Levendige gevel
We vervangen de huidige statische gevel op subtiele wijze door een tweelaagse gevel die een relatie aangaat met de omgeving. Zo de buitengevel toont in beeld samenhang. Zo is variatie in beeld en gebruik mogelijk, bijvoorbeeld wel of geen groen, schuivende vlakken, of zonwering. Het mozaïekpatroon in de buitengevel toont in beeld samenhang en communiceert tegelijkertijd dat wat het gebouw karakteriseert: de pluriformiteit. De binnengevel is flexibel en eenvoudig demontabel bij veranderende wensen voor invulling. In de gevel zit bovendien een innovaties energetisch systeem verwerkt.
05 Gebouw als Open Machine
Mozaïek is constant in beweging, zoals een machine. Deze machine kan bewegen met de veranderende wensen en eisen van de tijd. Zo zijn onder meer de binnengevels demontabel en daardoor aan te passen aan veranderend programma, kan de verhouding publiek en privaat in het Park Mozaïek naar wens worden aangepast, zijn plattegronden van kantoortuinen, gesloten kantoren, woningen en hotelkamers flexibel in te delen en is de ontsluiting van alle functies aanpasbaar. Met dit concept van een Gebouw als Machine wordt de levensduur van het gebouw op voorhand verlengd. Ook milieukosten van onderhoud, renovatie en zelfs transformatie - tijdens de totale levensduur van het gebouw - worden aanzienlijk verlaagd.

Een groene, inspirerende en gezonde bestemming vol schoonheid

Park Mozaïek is meer dan een gebouw: het is een groene, inspirerende en gezonde bestemming vol schoonheid. Park Mozaïek maakt op allerhande wijzen verbindingen met de omgeving en biedt bewoners, gebruikers en Brusselaars een leefomgeving vol kansen voor ontplooiing en culturele verrijking. Park Mozaïek draagt ook bij aan een gezonde wereld door een toepassing van innoverende energievoorzieningen en circulair gebruik van materialen. In gebruik, techniek en programma Park Mozaïek verregaand flexibel. Dit gebied kan de komende eeuw meebewegen met veranderingen in de maatschappij.

In de competitie om het iconische Muntcentrum in het hart van Brussel om te vormen tot een nieuw icoon voor gemengd gebruik, waarbij kantoren, woningen en een hotel worden gecombineerd behoord Studioninedots tot de vijf finalisten: 3XN Architects⁣, BINST ARCHITECTS & Snohetta⁣, OFFICE Kersten Geers David Van Severen & l’AUC⁣, schmidt/hammer/lassen/architects/ en STUDIONINEDOTS⁣.

Project details

Design

Studioninedots met Albert Herder

Client

Immobel, Whitewood

Locatie

Muntcentrum, Anspachlaan / Bisschopsstraat, Brussel, B

Type

16.800m2 kantoren, 17.900m2 Kantorenmix, 1.800m2 winkels, 12.800m2 Hotel, 12.800m2 Appartementen, Totaal 62.100 m2 BVO

Design-Completion

2018-2020

Partners

Absent Matter, Studio KU+, Lesley Moore, Arter architects Brussel, Marieke Berkers Architectuurhistoricus, Tractebel Engie.

Image credits

Absent Matter, Studioninedots

Meer informatie

Meer informatie: Park Mozaiek
BMA brussel
Whitewood

culturele-vrijplaats-karper-k-initiatief-amsterdam-studioninedotswandervoids-studioninedotscityplot-concept-studioninedotslancering-wespace-onderzoek-studioninedotsmodulaire-bouw-industrieel-flexibel-demontabel-ifd-prefabcobercokwartier-nieuwekadekwartier-circulair-studioninedotssymposium-principes-maakstad-schieoevers-noord-delft-herderfactoryintersphere-studioninedots-onderzoekcreative-workspace-111-stork-amsterdam-noord-studioninedots