Herderfactory

Plan SPark Utrecht

Gelegen naast Utrecht Centraal Station, voelt Smakkelaarsveld aan als de drukste plek van Nederland. Deze plek heeft een tegenwicht nodig: een openbare plek die pendelaars, buurtbewoners, toeristen en voorbijgangers een rustige pauze biedt. Daarom was de kwaliteit van de openbare ruimte ook een belangrijk criterium in de prijsvraagopdracht om de site te ontwikkelen.

Geselecteerde verhalen

Gebiedsontwikkeling.nu
Architectenweb overkluizing

Smakkelaarspark

In ons plan zien we het Smakkelaarspark (SPark) als een doorlopend landschap, verheven boven het openbaar vervoersnetwerk van het station. Hierdoor ontstaan wisselende hoogteverschillen en een resulterend golvend landschap erboven, maar ook unieke ruimtes onder het park. De gebouwen (met 150 woningen en voorzieningen) en het groen zijn met elkaar verweven tot een oase van rust, open en gastvrij voor een breed publiek.

Een hybride, stedelijk landschap dat architectuur en groen naadloos laat samenvloeien. Het plan voor het Smakkelaarspark (her)verbindt Smakkelaarsveld met de stad en geeft het een nieuwe betekenis als wijk voor gezond stedelijk wonen.

Een doorlopend landschap

Ons concept stelt een doorlopend landschap voor dat de hele locatie behelst. De volumes en situering van de gebouwen zijn vervolgens afgeleid van stedelijke lijnen en locatiesimulaties. Dit resulteert in een karakteristiek mozaïek dat complementair is aan de omliggende stedelijke context. Door het mozaïek vervolgens driedimensionaal uit te breiden ontstaat een reeks volumes met diverse ruimtes en sferen.
Langs het park loopt het verlengde Leidse Rijnkanaal, waardoor het water vanuit het netwerk van kanalen en rivieren in en rond Utrecht kan worden ontsloten. Verbonden door drie bruggen is het Smakkelaarspark dus vanuit alle richtingen goed bereikbaar.
Variërende hoogteverschillen zorgen voor een golvend landschap boven, maar ook unieke ruimtes onder het park. Deze herbergen (fietsen)parkeerplaatsen, een haventje en de Parkkelder, een grote ruimte met een wisselend cultureel programma midden in de stad.

De gebouwen en het groen zijn met elkaar verweven tot een oase van rust, die open en gastvrij is voor een breed publiek. Een weloverwogen balans in programmering en functies op de begane grond draagt bij aan het creëren van een veilige en ontspannen omgeving in de rest van het complex en in de omliggende buurt.

Kwaliteit openbare ruimte

Op een van de daken en in het hart van het park komt een klein cafépaviljoen met terras. In samenwerking met een groep invloedrijke denkers uit de stad is het sociaal-culturele plan en programma van het gebied verder ontwikkeld. De kwaliteit van de openbare ruimte was een belangrijk criterium voor de opdracht van de gemeente om de site te ontwikkelen. Het team van het Smakkelaarspark heeft voor dit project stedenbouw, landschap, architectuur, bouw en proces met elkaar verbonden. Het afgelopen jaar hebben we de gemeente, bewoners, belanghebbenden en kritische denkers uit Utrecht betrokken bij de ontwikkelplannen en de ruimtelijke, organisatorische, programmatische, financiële en bouwkundige ambities vertaald naar een haalbaar plan. Het Smakkelaarspark moet in 2024 klaar zijn.

Project details

Design

ARUP,
Studioninedots met Albert Herder,
ZUS [Zones Urbaines Sensibles]

Locatie

Smakkelaarsveld, Utrecht NL

Client

Lingotto

Type

Park, 150 residences, office buildings and public facilities

Design-Completion

2018-2024

Partners

Lingotto, Arup, ZUS [Zones Urbaines Sensibles], VKZ

Image credits

Lingotto, WAX Architectural Visualizations, Absent Matter, Studioninedots

Meer informatie

www.studioninedots.nl/smakkelaarspark/
www.smakkelaarspark.nl/

culturele-vrijplaats-karper-k-initiatief-amsterdam-studioninedotswandervoids-studioninedotscityplot-concept-studioninedotslancering-wespace-onderzoek-studioninedotsmodulaire-bouw-industrieel-flexibel-demontabel-ifd-prefabcobercokwartier-nieuwekadekwartier-circulair-studioninedotssymposium-principes-maakstad-schieoevers-noord-delft-herderfactoryintersphere-studioninedots-onderzoekcreative-workspace-111-stork-amsterdam-noord-studioninedots