Herderfactory

Paris | 2019

Op 3 december 2014 lanceerde de toen pas aangetreden burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, in het Pavillon d’ Arsenale het programma ‘Reinventer Paris’. Voor locaties binnen de Franse hoofdstad vroeg zij om voorstellen, in te dienen in een internationale open inschrijving. Informatie over alle locaties was op een publiek toegankelijke website te vinden. De meeste betroffen plekken die verlaten waren of waar op dat moment weinig gebeurde. Gevraagd werd om innovatieve voorstellen voor een beter gebruik: flexibeler, gemengder, ecologischer, socialer. Is Parijs aan het veranderen? Hoe gaan zij om met de nieuwe vraagstukken, als energie, mobiliteit, productiviteit? We bezochten verschillende nieuwe ontwikkelingen en waren kritisch maar ook onder de indruk.
Bekijk ook het boek Paris-2020

Boulogne Billancourt

De transformatie van de voormalige Renault-site aan de oevers van de Seine gaf de noodzaak om in Boulogne-Billancourt te transformeren naar een belangrijk Europese innovatiecentra van de nieuwe stedelijke economie. Dit brengt nieuw leven op het Ile Seguin, ooit bijna geheel bedekt door de omvangrijke Renault fabriek die werd gebouwd in 1929 en de trapeze-vormige ruimte op de tegenoverliggende oever van de Seine, waar meer Renault fabrieken stonden. Het terrein beslaat een oppervlakte van ca. 74 hectare. Het project zal een gebied met intensieve functiemenging van woningen, kantoren, winkels, parken, en educatieve en culturele voorzieningen gaan opleveren. Naast een groot programma van 850.000 m2 aan woningen, horeca en kantoren heeft de stad besloten om twee nieuwe parken te realiseren.

Ivry-Sur-Seine | Jean Renaudie

Ivry sur Seine ligt net als Montreuil net buiten de Boulevard Périphérique. Met grote modernistische ambities is door verschillende architecten gebouwd aan een nieuw centrum. Meest opvallende project is wel les Etoiles uit 1972, ontworpen door Jean Renaudie. Een project met een opgetild maaiveld, gestapelde terraswoningen en geïntegreerde commerciële voorzieningen. Renaudie hield erg van driehoeken, die de basis voor de woningplattegronden vormen. En dat werkt verrassend goed.

Point du Jour | Ferand Pouillon

Residence du Point du Jour (1957-1963) is een plan met 2.260 woningen die een overtuigende behaaglijkheid bereiken. In dit specifieke project illustreert Pouillon zijn vermogen om stedelijke architectuur te maken. Met de samenstelling van de gebouwen, het ensemble en de overgang van een tuin naar gevel gaf Pouillon’s uitdrukking aan zijn vermogen om een rijkheid en diversiteit te creëren in de architecturale en sociale omgeving. De openbare tuinen, fonteinen, colonnade en transparante ingangen op de het grondniveau nemen allemaal een rol in deze unieke compositie. Interessant is dat het project niet alleen het centrum van de stad is met goede publieke voorzieningen en commerciële ruimtes in de plinten, maar ook fantastische woningen heeft opgeleverd, die een eigen wereld vormen.

Clichy Batignolles

Het project Clichy-Batignolles werd vanaf het begin ontworpen als een ecodistrict. De stad Parijs wilde van Clichy-Batignolles een model maken voor duurzame stadsontwikkeling, waarbij via dit project de ambities van gemengde functies en sociale diversiteit, energie-efficiëntie, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen (klimaatplan) en biodiversiteit werden ingezet. Het energieverbruik van gebouwen is beperkt tot 50 kWh per m2. Het diverse ontwikkelingsprogramma maken van Clichy-Batignolles een wijk waar het heerlijk wonen en werken is.
In de komende jaren zal Clichy-Batignolles 7.500 inwoners en 12.700 banen bij elkaar brengen. De buurt biedt uitstekend openbaar vervoer, vooral dankzij twee metrolijnen, waaronder de uitbreiding van de M14-lijn, twee forenzentreinen en een tramlijn.

Rive Gauche

Het project Paris Rive Gauche, gestart in 1991, is sindsdien het grootste stedelijke project in de stad. Het vindt plaats in een gebied van voormalige werkplaatsen, fabrieken en magazijnen die in de 19e eeuw langs de Seine en de spoorwegen floreerden. Het maakt een inspirerende buurt waar 18.000 inwoners, 30.000 studenten en 60.000 werknemers met elkaar zullen samenleven. De hoofdprincipes van dit project zijn stedelijke en sociale diversiteit, inzet van openbare voorzieningen, de ontwikkeling van de nieuwe universiteitscampus in de stad en het verbinden van de oude 13e distict met de rivier en de andere kant.

Magasins McDonald

Het Macdonald Warehouse werd ontworpen door Marcel Forest en geopend in 1970. De grote voetafdruk van dit 617 meter lange gebouw, dat even groot is als het eiland Saint-Louis, vormde gedurende enkele decennia een van de stedelijke ‘barrières’ die bijna een hele sector in Noordoost-Parijs afsneden. OMA en Floris Alkemade hebben in 2007 een internationale wedstrijd gewonnen, waarin een masterplan werd voorgesteld voor de herbestemming van het magazijn tot een micro-stedelijk complex met particuliere en sociale woningen, kantoren, scholen en winkels. De buitengewone lengte van de structuur werd gehandhaafd en bekroond met een gevarieerd aanbod van gebouwen ontworpen door vijftien Franse en internationale teams, waaronder Kengo Kuma, Odile Decq, Christian de Portzamparc, Julien
de Smedt en Gigon / Guyer.

Project details

Concept

Herderfactory, Albert Herder, Willie van Burgsteden

Tekst credits

Voor credits zie link bij de betreffende onderdelen in het boek.
Herderfactory; Albert Herder, Willie van Burgsteden

Image credits

Herderfactory, Albert Herder, Willie van Burgsteden
Boulogne Billancourt http://aaupc.fr/projets/fiche/id/27/lang/en
YOU, Lot YA Paris Photographs : Peter Cuypers
Ivry-Sur-Seine | Jean Renaudie Various resources on the internet
Point du Jour | Ferand Pouillon Various resources on the internet
Clichy Batignolles Various resources on the internet
Rive Gauche Various resources on the internet
Magasins McDonald Various resources on the internet

Meer informatie

Bekijk ook het boek Paris-2020
Wilt u het boek als PDF document ontvangen? Stuur dan een bericht via EXEMPLAAR AANVRAGEN met vermelding van het betreffende boek en ontvang het document in uw mailbox.

culturele-vrijplaats-karper-k-initiatief-amsterdam-studioninedotswandervoids-studioninedotscityplot-concept-studioninedotslancering-wespace-onderzoek-studioninedotsmodulaire-bouw-industrieel-flexibel-demontabel-ifd-prefabcobercokwartier-nieuwekadekwartier-circulair-studioninedotssymposium-principes-maakstad-schieoevers-noord-delft-herderfactoryintersphere-studioninedots-onderzoekcreative-workspace-111-stork-amsterdam-noord-studioninedots