Papaverwerf Buiksloterham Amsterdam
Het voormalige zware industriegebied Buiksloterham verandert snel in een gemengd Amsterdams stadsdeel, met behoud van het karakter van de rauwe productie. De doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en bestendigheid zijn hoog, experiment en innovatie worden sterk aangemoedigd. Vanuit onze ambitie om adaptieve stadswijken te creëren die inzetten op de bestaande kansen in het gebied, hebben we Papaverwerf ontworpen.
Geselecteerde verhalen
De transformatie van de stad
Het plot ligt dicht bij het grotere Buiksloterham Plot C, een van de locaties waar ons Cityplot-concept zicht ontvouwt. We hebben onderzocht hoe we op dit kleinschaligere plot aan de Papaverweg een compact, flexibel bebouwd gebied kunnen creëren, dat bestaat uit kleinschalige, gemengde blokken.
Het architectonisch kernelement is de ‘Outline’: de zes meter hoge, betonnen draagstructuur die de contouren van het volledige plot volgt en alle verschillende volumes en functies organiseert. Onder de constructie ontstaat één vrij indeelbare wereld, waar binnen en buiten versmelten en mensen kunnen genieten van de zon en het water.
De Outline definieert de eenduidige identiteit en de menselijke schaal van het gebouw en zijn plaats in het stedelijk weefsel. De cirkel in de structuur markeert een belangrijke plek op het terrein aan het water en nodigt de gebruikers uit om zich deze plek eigen te maken.
Gemixt gebruik, maximale levendigheid
Het ontwerp brengt op een compacte footprint een uiteenlopend programma bij elkaar, met een café voor de buurt, industriële productieruimtes, werkruimtes, woningen en kantoren. In de betonstructuur zijn zowel industriële productieruimten als de horeca gepositioneerd. Bovenop het raamwerk balanceren drie onafhankelijke volumes met een zeer dichte (FSI 3,5) compositie; een woonblok, een kantoorblok en een hybride typologie. De gebouwvolumes zijn elk strategisch georiënteerd en reageren op hun stedelijke context.
Duurzaam en experimenteel
Papaverwerf is erop toegespitst om de ambities uit het manifest 'Circulair Buiksloterham', waar Studioninedots samen met DELVA en Metabolic aan meewerkte, waar te maken. Het project sluit sterk aan op onze overtuiging van het gebruik van architectonische en fysieke interventies om de afhankelijkheid van technische installaties te verminderen.
Het gebouw is zoveel mogelijk gemaakt met recyclebare of biobased materialen. De warme houten afwerking van de buitenruimtes wordt beschermd door de luifels. Om de hittestress te verminderen en het effect van maximale waterretentie te vergroten is 40% van het perceel voorzien van oppervlaktevegetatie, die in groene pockets over het plot is georganiseerd.
Project details
Design
Studioninedots / Up4
Business development
Albert Herder
Client
AHAM Vastgoed
Location acquisition
Buro Amsterdam
Locatie
Papaverweg, Amsterdam, NL
Design-Completion
2021-2024
Partners
Up4, De Nijs, Strackee, ABT, Hiensch Engineering
Image credits
Up4, Studioninedots