Herderfactory

De Caai Eindhoven

Het Masterplan De Caai transformeert de historische melkfabriek Campina in Eindhoven tot een duurzame nieuwe gemengde wijk. In het bestaande industriële erfgoed en de nieuwe gebouwen aan het water zullen nieuwe functies voor werken, wonen en vrije tijd zich gaan huisvesten. Een sterke publieke en maatschappelijke focus weerspiegelt de circulaire ambities van het project en sluit aan bij de ondernemersgeest van de stad. Participatie en collectiviteit staan hier centraal om een bruisend living lab te creëren en het welzijn van de toekomstige bewoners te bevorderen.

Plan informatie

Ontwerp Campina

Geselecteerde verhalen

De Caai Interview

De Melkfabriek

Als het hart van de ontwikkeling, letterlijk en figuurlijk, demonstreert de omgebouwde melkfabriek de circulaire ambities van de site door middel van initiatieven zoals een stadsboerderij, een voedselmarkt, een lokaal producerend restaurant, werkplaatsen, slimme recyclingsystemen en installaties voor hernieuwbare energie.

De Campina in Eindhoven

De Campina’, zoals de lokale bevolking het kent, is gebaseerd op het principe van samenwerking. Hier bouwen wij op voort. Waar andere succesvolle transformaties van postindustriële terreinen in Eindhoven zich richten op technologie en design, beoogt dit project de rijkdom aan kansen die de circulaire economie biedt voor dit terrein aan te boren. Ons streven om toekomstgerichte verbindingen mogelijk te maken, creëert ogenschijnlijk tegenstrijdige ambities die elkaar versterken: aantrekkelijk voor zowel technisch ingestelde jonge professionals als senioren; oude fabrieken en energie/ voedselvoorziening; slimme mobiliteit en een maaiveld zonder straten en trottoirs; en parkachtige omgeving en een prachtige waterkant.

Oost-Eindhoven is al van verre herkenbaar dankzij de iconische Campina-schoorsteen. Het Eindhovens Kanaal verbindt het terrein in een rechte lijn met de stad, de fabriek heeft nu geen functie meer en is een beetje een barrière is geworden. Daarom vormt de inrichting van de openbare ruimte, samen met de historische erfenis en de focus op de nieuwe bewoners en gebruikers, het uitgangspunt van de fysieke ontwikkeling. Groen, collectieve en openbare ruimte staan centraal in de ontwikkeling. Verschillende sferen binnen de locatie, zoals intieme groene pleinen en hofjes, levendige straten, de centrale boulevard en het open water creëren een hoge woonkwaliteit en faciliteren sociale interactie.

Focus op Erfgoed

Bestaande constructies worden hergebruikt; nieuwe gebouwen worden zoveel mogelijk gemaakt van biobased materialen, zijn flexibel en aanpasbaar en kunnen aan het einde van hun levenscyclus worden gedemonteerd om de grondstoffen eruit te halen. Energie wordt verkregen uit hernieuwbare bronnen en gedistribueerd via een flexibel netwerk. Waterstromen worden per functie gescheiden en ter plaatse hergebruikt om de vraag naar drinkwater te verminderen en overstromingen te beperken.

Door herbestemming van oude gebouwen en nieuwe architectuur te combineren, vormen vier samenhangende bouwclusters de basis voor de herontwikkeling van de site: het kantoor en de kantine vormen de ‘hoeksteen’; het ketelhuis en de ijsfabriek met de schoorstenen; de melkfabriek met melkontvangst is de ‘motor’ van de ontwikkeling, de fietsenstallingen met garages vormen ‘de hallen’.

Ondertussen functioneert de fabriekshal al als de stedelijke activator die we voor ogen hadden. De fabriek staat niet leeg te wachten; in het najaar van 2018 verwelkomde het de tentoonstelling Robot Love en tijdens Dutch Design Week de Graduation Show van de Dutch Design Academy Eindhoven – beide evenementen die van de voormalige fabriek een ontmoetings- en uitwisselingsplek maken en bijdragen aan de nieuwe identiteit van het Campina-terrein .

Project details

Design Urban Plan

Studioninedots met Albert Herder

Supervisie

Albert Herder, Studioninedots
Steven Delva, DELVA Landscape Architecture | Urbanism

Client

Urban Plan and Towers - BPD Ontwikkeling
Historical buildings - Bob Goevaers, GEVA vastgoed

Type

Urban plan of 33.000 m2

Location

Kanaaldijk-Zuid, Dirk Boutslaan, Eindhoven, NL

Design-Completion

2017- ongoing

Partners

DELVA Landscape Architecture | Urbanism, Hoesbergen|Advies
BPD Woningfonds, Huybregts Relou (VB Groep), Gemeente Eindhoven, GEVA Vastgoed, local stakeholders
Groosman architecten, Alba Concepts, Phood Kitchen, Boei,

Landscape Design

Delva Landscape Architecture | Urbanism

Design Residential Towers

Toren1 - Studioninedots
Toren2 - LEVS architecten
Toren3 - Kaan Architecten
Toren4 - LEVS architecten
Toren5 - MEI architects and planners
Parkeergarage - Groosman architecten

Design Industrial Heritage

Historical analysis and valuation - 1meter98
Melkfabriek en melkontvangst - Niels Olivier Architect
IJsfabriek - Van Helmond architecten

Image credits

Studioninedots, DELVA Landscape Architecture | Urbanism, Jan van Dalen Fotograaf,
Archief Eindhoven in Beeld, Aviodrome Lelystad, Elske Nissen

Meer informatie

www.studioninedots.nl/Caai
www.nieuwbouw-decaai.nl/

papaverwerf-europan-buiksloterham-amsterdam-studioninedotswisselspoor-deelgebied-utrecht-cityplot-studioninedotsrebel-kop-zuidas-amsterdam-studioninedotsbovenbouwwerkplaats-wisselspoor-cityplot-utrecht-studioninedotsblack-swan-kauwgomballenfabriek-overamstel-studioninedotsbeelden-pompenburg-rotterdam-studioninedotspark-mozaik-cityzen-brussel-studioninedotssmakkelaarspark-utrecht-studioninedotswestbeat-studioninedots-amsterdamde-caai-eindhoven-studioninedotswet-beast-studioninedots-amsterdamcobercokwartier-nieuwekadekwartier-cityplot-arnhem-studioninedotscityplot-buiksloterham-amsterdam-studioninedots360-degrees-buiksloterham-cityplot-amsterdam-studioninedots